Așa, pentru un sfârșit de săptămână însorit…
Ingredientele pentru 4 porții:
• 230 g zahăr • 4 ouă • coaja de la 1 lămâie • 500 ml lapte; • 3 căpșuni • 1/2 kiwi • 200 g pepene galben • câteva frunze de mentă proaspătă
Am ales o cratiță adâncă și am pus la fiert laptele,
peste care am adăugat 130 grame din zahăr
si coaja rasă de la o lamâie (aș fi pus și de la o portocală, dacă era sezonul lor).
Într-o altă cratiță am pus pe foc 30 ml de apă
și am turnat restul de zahăr (100 grame) până s-a caramelizat,
iar spre final am pus și câteva picături de la un sfert din lămâie.
Am știut că e gata când a căpătat culoarea asta, maro-roșiatic.
Apoi am luat niște forme din ceramică,
le-am uns cu zahărul caramelizat.
Aceasta va fi pelicula de caramel din zahărul ars
Cele patru ouă le-am bătut bine de tot,
(cu o furculiță),
și am turnat peste ele laptele fiert.
Compoziția am turnat-o în forme,
până le-am umplut bine,
apoi am pus formele în tava pentru cuptor și am adăugat apă fiartă,
până la jumătatea formelor. Le-am lăsat în cuptor la 180 grade pentru 35 de minute.
Între timp mi-am făcut de lucru cu fructele, pe care le-am curățat și le-am tăiat,
pentru ca la final să ornez “întâmplător” farfuria cu crema de zahăr ars (lăsată în prealabil la răcit).
foto: Vlad Cioplea
S-aveți poftă! Duminică frumoasă!