Vol-au-vent cu pui și ciuperci

 

Bate puțin vântul azi, așa-i? :)

Vol-au-vent este creația maestrului chef Marie-Antoine Carême, care pe la 1800, într-o patiserie din rue de la Paix, a înlocuit aluatul de la placinta obișnuită cu foietajul. Și i-a dat numele după capacul de la foietaj care pare luat de vânt.

O să vă arăt odată cum se face și foietajul acasă. Dar până atunci, o soluție eficientă e să-l luați gata făcut. Prin urmare, iată ingredientele de care aveți nevoie pentru trei porții:
• foietaj
• 250 g ciuperci proaspete

• 250 g de piept de pui• 200 ml smântână dulce• jumătate de ceapă roșie, 1 cățel de usturoi + sare & piper• 2 gălbenușuri (sunt atât de intens colorate pentru că am folosit ouă de la găinile care cresc în curte)Ceea ce urmează nu ar trebui să vă răpească prea mult timp. Cam 15-20 minute dacă o faceți ardelenește :) Iată procedura: am pus discurile din foietaj în tavă și le-am uns cu gălbenuș. Cu un cerc de metal mai mic și unul mai mare am obținut niște brățări din foietaj.Pe care le-am pus peste discurile din tavă.Peste fiecare disc am pus câte două brățări.Fiecare layer trebuie bine uns cu gălbenuș.

Le-am lăsat apoi să-și facă treaba la cuptor, la 190 GC, pentru 10 minute. Între timp m-am ocupat de umplutură. Am tăiat ceapa și usturoiul. La fel și ciupercile, după cum se vede.Pieptul de pui l-am tăiat cuburi.Puiul se  prăjește primul, cu 1 lingură ulei de măsline, pentru 4-5 minute,Când arăta cam așa,am adăugat ceapa și usturoiul. Le-am lăsat să se împrietenescă cam 2 minute.Apoi am răsturnat și ciupercile și le-am mai oferit încă 3-4 minute. În acest moment peste compoziție am vânturat sarea și piperul.După aceea am început să torn smântâna.Și am tot turnat.Până când toată compoziția a început să se îngroașe.În cuptor foietajul era gata să-și ia zborul.Am tăiat un capac pentru fiecare porție.Iar înăuntru… surpriză: era gol! OK, nu a fost nicio surpriză, așa trebuie să arate. Dacă nu ar fi fost gol, aș fi avut o problemă.Iar de aici încolo lucrurile devin simple de tot. Am adăugat umplutura de pui&ciuperci și am servit-o caldă.TIPS: se mai poate gratina cu parmezan sau cașcaval.Aici chiar că pare să-și ia zborul :) Bon appetit!

 

One thought on “Vol-au-vent cu pui și ciuperci

  1. Pingback: Bucătăria pentru leneși: Pasca și păscuța | In joaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>